Invitaţiile de nuntă le oferă, adesea, oaspeţilor ocazia de a-şi face o primă impresie despre stilul nunţii. Invitaţiile pot fi, de asemenea, mijlocul prin care rude sau prieteni îndepărtaţi află despre planurile de nuntă ale unui cuplu, dacă nu a fost făcut un anunţ oficial.

Pe lângă înfloriturile caligrafiei şi stocurile impresionante de hârtie, mesajul este cel care subliniază importanţa zilei în care doi oameni îşi unesc vieţile.

Oaspeţii vor afla din invitaţie nu numai data şi locul în care se va ţine nunta ci şi cât de formal va fi evenimentul şi care este scopul petrecerii care urmează.

Mirii ar trebui să aibă în vedere anumite aspecte, atunci când îşi creează invitaţiile de nuntă.

  • Trebuie să existe o imagine clară a potenţialei liste de invitaţi. Înainte de a începe alegerea invitaţiilor de nuntă, este esenţial să ştiţi clar cât de amplu va fi evenimentul şi câţi invitaţi veţi avea. Astfel, veţi şti de câte invitaţii aveţi nevoie. Invitaţiile au preţuri diferite, de aceea costurile pe care le implică pot fi un factor de decizie, dacă aveţi o listă lungă de invitaţi.
  • Decideţi cât de formală va fi nunta. Veţi găzdui o petrecere cu ţinută obligatorie sau va fi o reuniune relaxată la ţărmul mării? Oaspeţii pot deduce multe despre nuntă din invitaţii, de aceea acestea trebuie să se sincronizeze cu evenimentul în ce priveşte stilul şi sentimentele exprimate. O invitaţie ornată, scrisă într-o manieră clasică, sugerează un eveniment formal, în vreme ce o invitaţie mai excentrică, scrisă într-un stil mai puţin clasic, ar putea indica un eveniment ceva mai relaxat.
  • Îndrăzniţi să fiţi diferiţi, jucându-vă cu dimensiunea şi forma invitaţiilor. Invitaţiile de nuntă sunt, de obicei, dreptunghiulare, dar vă puteţi folosi imaginaţia alegând invitaţii mai moderne, cu o dimensiune artistică. Invitaţiile rotunde sau cu colţurile ondulate pot da o notă de inedit evenimentului. Pot fi atrăgătoare şi invitaţiile care se pliază sau care sunt decorate cu panglici. Trebuie, totuşi, să aveţi în vedere că cele care nu au forma standard pot presupune costuri mai mari de expediţie. Verificaţi, întotdeauna, greutatea şi preţul invitaţiilor la oficiul poştal, pentru a şti care vor fi costurile de expediţie.
  • Alegeţi, pentru text, un font şi o culoare lizibile. Invitaţia poate fi frumoasă, dar se poate dovedi ineficientă, dacă este dificil de citit. Nu este cazul să riscaţi ca oaspeţii să înţeleagă greşit data sau locul pentru că nu au putut descifra textul de pe invitaţie. Feriţi-vă de culorile pastelate, de nuanţele de galben şi nu uitaţi să creaţi un contrast puternic între culoarea invitaţiei şi cea pe care o folosiţi pentru text, astfel încât să fie uşor de citit.
  • Optaţi invitaţii simple. Poate fi tentant să încărcaţi invitaţia cu multe informaţii, dar, de fapt, nu aveţi nevoie decât de date esenţiale precum “cine”, “ce”, “unde” şi “când”. Aglomerând invitaţia îi veţi ştirbi aspectul estetic. Majoritatea papetarilor vor propune o inserţie separată, mai mică, pentru informaţiile despre recepţie şi biletul de răspuns. Nu includeţi, niciodată, informaţii de tipul: de unde este recomandat să vă fie cumpărate cadourile sau “Copiii nu pot participa”. Acestea sunt genul de detalii pe care este mai bine să le transmiteţi verbal sau printr-un site special creat pentru nuntă.
  • Faceţi nişte calcule. Este important să cunoaşteţi datele pentru a putea avea invitaţiile la timp, pentru a le putea expedia şi pentru a le acorda invitaţilor suficient timp pentru a răspunde. O soluţie verificată este ca invitaţiile să fie expediate cu cel puţin două luni înainte de nuntă. Stabiliţi ca data-limită de confirmare a prezenţei să nu fie cu mai puţin de patru săptămâni înainte de nuntă, astfel încât să le lăsaţi suficient timp celor care se ocupă de meniu şi încât să îi cuprindeţi în acest interval şi pe cei care întârzie cu răspunsul. Veţi avea nevoie de timpul de pe ultima sută de metri pentru a stabili aşezarea invitaţilor la mese, pentru a alege aranjamentele ce vor decora centrul meselor şi pentru a alege mărturiile pe care li le veţi da invitaţilor.
  • Scrieţi de mână adresele de pe plicuri. Invitaţiile vor fi mai impresionante dacă scrieţi adresele oaspeţilor de mână, decât dacă le printaţi. Dacă nu aveţi un scris caligrafic, luaţi în calcul angajarea unui caligraf profesionist care să vă scrie invitaţiile.
  • Faceţi astfel încât să le fie uşor invitaţilor să vă răspundă. Puneţi un timbru pe plicul cu biletul de răspuns şi asiguraţi-vă că v-aţi notat deja adresa, pe acel plic, la destinatar, astfel încât cei invitaţi să nu aibă nicio scuză pentru a nu vă răspunde prompt.
  • Comandaţi întotdeauna mai multe. Pot apărea greşeli şi e posibil să aveţi nevoie să trimiteţi mai multe invitaţii decât aţi calculat iniţial. Pentru a fi în siguranţă, comandaţi întotdeauna mai multe invitaţii. Şi nu uitaţi că, probabil, veţi vrea să păstraţi una ca amintire.
0